5 aspecte esențiale despre Maroc

Informații generale

 • Viza

Maroc oferă intrare liberă românilor, unde nu este necesară viza pentru o ședere până la 90 de zile. La controlul vamal este necesar completarea unui formular cu motivul vizitei și datele personale. După această formalitate, ai liber să pășești pe tărâm african!

 • Wi-Fi

Găsești la majoritatea localurilor, însă dacă vrei flexibilitate, Orange Maroc este cea mai bună opțiune pentru cartele. În 2018 am plătit 14 euro pentru cartelă și extraopțiune de 10 ore/mesaje și 10 GB de internet.

1. Banii din Maroc

Moneda locală este dirhamul marocan, iar conversia în lei o poți găsi aici. Dirhamul este o monedă închisă și nu poți intra/ieși din țară cu mai mult de 1000MAD. Noi nu am fost controlați de așa ceva în aeroport. Rata de schimb este foarte mică la exchange-urile din aeroport și din afara Marocului! Ideal ar fi să schimbi o sumă mică înainte de a ieși din aeroport, pentru a plăti autobuzul.

Dirham Marocan

De reținut! Când cumperi dirhami, păstrează toate chitanțele! La plecarea din Maroc, unele case de schimb nu vor accepta dirhamii tăi fără chitanța schimbului anterior.

 • Cum să procedezi cu schimbul valutar?

Cea mai bună mutare pe care o poți face e să cumperi euro sau dolari de acasă. Folosește acești bani pentru a-i schimba în dirhami la casele de schimb din centrele orașelor. Caută bine o casă de schimb care are cursul cel mai apropiat cu cel de pe internet.

 • Plata cu cardul

În majoritatea souk-urilor, alimentarelor, sau a restaurantelor mici nu se poate plăti cu cardul. Este de preferat să ai mereu cash la tine. Dacă îți folosești totuși cardul, precizează că vrei să plătești în dirhami! Conversia în euro sau altă monedă va crește prețul pe care îl vei plăti.

2. Transportul

Există multe modalități prin care poți străbate Marocul, însă transportul în comun pe distanțe mari nu-ți oferă foarte mare flexibilitate. 

 • Autocare CTM (Compagnie de Transports au Maroc)

Autocarele locale, învechite, fără prea mare comfort. CTM oprește în mai multe stații și timpul călătoriei este mai mare, dar e cea mai ieftină opțiune. O altă parte bună este că poți călători cu localnicii prietenoși și curioși de călătorii cu care nu intră de obicei în contact. Rezervă-ți bilet cel puțin cu o zi înainte, fiindcă biletele se vând ca pâinea caldă!

 • Autocare Supratours

Dacă ai bagaj mare, ți se vor cere până la 20 de dirhami pentru a-l plasa în portbagaj. Nu plăti mai mult de 5! De asemenea, cumpărarea biletelor din timp este necesară. Șansele sunt mari ca biletele să fie epuizate chiar cu câteva ore înainte de plecare.

 • Trenuri (ONCF)

Nu am folosit trenurile în călătorie, dar poți găsi informații aici.

 • Grand taxi

Aceste taxiuri sunt singurele care pot opera între orașe. Sunt disponibile 6 locuri, iar prețul este împărțit între toți pasagerii, îndată ce șoferul va fi umplut toate locurile.

 • Petit taxi

Aceste taxiuri pot funcționa doar în interiorul orașelor și este metoda cea mai populară a comozilor de a se deplasa. Majoritatea taximetriștilor nu vor porni aparatul, ci îți vor impune o sumă anume. Stabilește dinainte prețul călătoriei, pentru a nu avea surprize la final. Nu-ți fie frică să negociezi sau să pleci către alt taximetrist! Majoritatea vor vrea să te jupoaie de bani.

 • Autobuze locale

Costă 4 dirhami și sunt destul de încredere. O măsură bună de siguranță este de a face cu mâna autobuzului să oprească în stație, pentru a fi sigur că nu trece pe lângă tine.

3. Cazarea

De la riaduri până la hosteluri, cazarea în Maroc este pentru toate buzunarele. Majoritatea locurilor de cazare oferă mic dejun, iar altele organizează prânz și cină contra cost. Pe timp de vară, trebuie să ai în vedere că multe cazări nu au aer condiționat, iar căldura este sufocantă. Majoritatea clădirilor nu sunt izolate și nici încălzite! Dacă ajungi pe timp de iarnă în Maroc, îți recomand să-ți iei haine groase pentru nopțile reci.

Interiorul unui riad
 • Riaduri

Casele vechi tradiționale au fost transformate în mici hoteluri, pe care le vei găsi în orice medina ale orașelor mari. Au aspect pitoresc, camere micuțe și dichisite și găzduiesc de obicei o piscină interioară. Riadurile sunt opțiunea cea mai la îndemână pentru o experiență cât de cât autentică. Pe cât de fancy par, prețurile pornesc de la 8 euro pe noapte de persoană. Poți găsi deal-uri bune dacă începi să cauți cazare din timp!  

 • Hosteluri

Nu-i niciun secret. Ca de obicei, hostelurile sunt cea mai ieftină opțiune pentru călători. Poți combina utilul cu plăcutul și să găsești hosteluri ce seamănă cu riadurile, bucurându-te de aceeași experiență. Prețurile hostelurilor sunt destul de mici, începând chiar de la 3 euro pe noapte. Bineînțeles, 3 euro dai, 3 euro face. 

Poți obține o reducere de 10% pe Booking dacă rezervi de pe link-ul de aici.

4. Sănătatea

 • Vaccinuri

Sunt recomandate pe site-ul MAE, însă prețurile sunt piperate și sistemul tău imunitar își va face treaba, dovadă fiind majoritatea turiștilor care aleg opțiunea nevaccinării.

 • Apă

Cea mai mare problemă pentru călători în Maroc este apa, care are mai multe minerale decât cea din Europa. Nu este recomandat să bei apă de la robinet, fiindcă te poți strica la burtă și la câteva zile de vacanță.

Sticlele de apă de 2 litri costă 6 dirhami la alimentare, dar ai grijă și verifică să nu fie desfăcut capacul! Legat de acest aspect, trebuie să ai grijă la baruri și restaurante și să ceri băuturi fără gheață. Sucurile de fructe pe care le găsești peste tot în Maroc pot fi îndoite cu apă, așa că tot ce faci, faci pe riscul tău. Noi nu am avut probleme cu nimic din ce am băut. Dacă te-a lovit ghinionul și ți-e greață, poți combate asta cu tărie sau cu Coca Cola!

 • Mâncare

Mâncarea este pe locul doi in top! E o sursă numai bună de toxiinfecție alimentară dacă nu-ți pasă de unde mănânci. Recomandăm să te ferești de shaormerii sau orice fel de mâncare pe care o găsești la tarabe pe stradă.

5. De ce să te ferești

Imaginea pe care ți-o va lăsa Marocul, este că localnicii vor vrea să te facă de bani la orice pas. Evident, asta dacă vei merge doar în locuri turistice. Chiar dacă Marocul este una dintre cele mai sigure țări din Africa, turiștii naivi au de suferit de pe urma următoarelor lucruri:

 • Toată lumea este ghid

În medina marilor orașe, atât copiii, cât și adulții vor încerca să te îndrume către cazare sau atracții turistice. Nu te lăsa păcălit de asta, fiindcă la final îți vor cere bani! Tot ce trebuie să faci este să nu-i bagi în seamă și te vor lăsa în pace. Chiar dacă vor insista după refuz, nu vor îndrăzni nimic mai mult.

În marile orașe, marocani cu legitimații de ghid false te vor acosta pentru scurte tururi. În multe cazuri însă, după ce primesc banii vor pleca imediat spre altă țintă.

 • Excursiile organizate

Ok, ok… Sfatul ăsta e pentru călătorii cărora nu le place să li se zică ce să facă. Noi am mers într-o excursie organizată în Sahara, din lipsă de timp. Am regretat din prima clipă în care ne-am urcat în microbuz. Șoferii nu au schimbat o vorbă cu noi, am oprit doar la “restaurante” cu care aveau parteneriat (mâncare proastă și scumpă), nu ne spuneau nimic despre locurile în care opream și trebuia să plătim extra ghizii din anumite orașe. În deșert organizatorii s-au luat la ceartă și toată seara noastră la foc de tabără a fost distrusă. Gândiți-vă de două ori înainte să luați o excursie la suprapreț. Vă recomandăm să mergeți peste tot ori cu mașină închiriată, ori cu transportul în comun. În felul ăsta rămâneți și cu bani în buzunar și faceți tot ce doriți!

 • Escrocii din Jemaa el Fna

Femeile din piață se vor repezi spre tine când nu te aștepți și vor începe să te tatueze pe mână. Dacă le intri în joc, la final îți vor cere prețuri exorbitante pentru asemenea tatuaj.

Îmblânzitorii de cobre și dresorii de macaci îți vor cere bani dacă te văd cu telefonul în mână, chiar dacă nu le-ai făcut poze. Nu-ți fie frică să pleci mai departe, fiindcă nu vor insista!

 • Trafic

În Maroc, traficul este haotic. Pe străzile mari din Marrakech, fiecare trecere pe zebră este o aventură. Pe străzile mici din medina Fes-ului, trebuie să te ferești de fiecare scuter sau măgar care fac slalom printre oameni. Cu cât te depărtezi de marile orașe, cu atât traficul devine mai relaxat!

 • Marijuana și hașiș

În special în nordul țării, vei fi stresat la orice pas de dealeri ce îți vor oferi marijuana de pe plantațiile locale. Pedeapsa pentru consum sau cumpărat de hașiș poate ajunge până la 10 ani de închisoare, dar străinii pot scăpa în cele mai multe cazuri cu o amendă usturătoare.

 • Prețurile mari de la tarabe și magazine

Cultura marocană gravitează în jurul negociatului! Vei găsi foarte rar prețurile pe produse din magazine, asta fiindcă vânzătorii abia așteaptă o nouă rundă de negociat. Prețul va fi umflat chiar și cu 300%, dar nu te speria! Următoarea ta mutare e să îi oferi cel mult jumătate din cât ți-a cerut (în cele mai multe cazuri). Dacă se ține tare, poți pleca liniștit din magazin. Vânzătorului îi va fi teamă că îi vei scăpa printre degete și te va întoarce din drum oferindu-ți un preț mai mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *